TWEE TON

TWEE TON 2021-03-15T17:49:06+00:00

Project Description

TWEE TON is een poëziedebuut voor wie een dot verwondering wenst. Een bundel die midden op straat ineens begint te neuriën. Schaamrood zet zich af. Een bundel als een paasei in de hand, dat vraagt met aandacht te worden afgesmeerd.

Na het lezen van TWEE TON weet u van het geabstraheerde echtpaar in een gletsjer, van ruimte die boven bossen verstrijkt en van de persoon die de schoolslag heeft gepopulariseerd.

Wie deze bundel binnenstapt komt in een wereld waar al improviserend het binnen en het buiten, de observaties, associaties en reflecties vloeiend in elkaar overlopen tot een volledig kloppende consistentie. Er gebeurt veel tegelijkertijd en je bent de hele tijd aan het afdwalen, maar toch komt het altijd to the point. Poëzie met een existentiële kracht.

De bundel lijkt gebaseerd op improvisatie, met mooie ritmes, snel en afwisselend. Maar in de stroom van associaties worden ook steeds momenten van reflectie gecreëerd. Wie de gedichten terugleest, ontdekt steeds weer andere poëtische momenten. Alsof je steeds een andere lijn volgt. Sander Haccou 

Landschappen worden in deze bundel nooit helemaal ‘natuurlijk’ weergegeven en Kooijmans geeft haar gedichten een anorganische en een eigentijdse draai.
Brabant Cultureel

Maar Kooijmans weet het tussen de regels zo te plooien dat van het halve beeld een hele waarheid ontstaat. Mijn gedachten maken het af, vullen de leegte in. Jurjen K. van der Hoek

Het gedicht wordt ‘opgelost’ in al zijn dimensies. De ‘hoogte’ brengt ons niet alleen op de bergtop, maar vraagt de camera ook om omhoog te kijken, langs de hoge boom, maar de besneeuwde takken en lost op in het overbelichte wit van de sneeuw en de lucht. Ooteoote

Jolanda Kooijmans is beeldend kunstenaar en dichter. Ze werkt als redacteur bij KONTmagazine en is freelance copywriter. In haar poëzie zoekt ze naar het fijnzinnige moment in het grote reilen en zeilen van de seizoenen, de liefde, het huishouden, de actualiteit en de taal. Haar gedichten verschenen o.a. bij Revisor, Ooteoote, Deus ex Machina en in de bundels De Branie en De aarde nu.

ISBN/EAN 978-90-6338-170-7
56 pagina’s, november 2020

17,50In winkelmand

 

Project Details

Categories: